Over je gevoelens praten, dat is vaak nog niet zo makkelijk. Veel mensen hebben het niet geleerd thuis vroeger. Het kan heel bedreigend en eng voelen om werkelijk onder woorden te gaan brengen wat je voelt. Dan moet je misschien wel vertellen dat je ergens bang voor bent.. Dat voelt kwetsbaar.

Gevoelens uiten

Het uiten van je gevoelens is niet altijd even makkelijk. Mensen die bij mij met een hulpvraag komen, hebben er vaak veel moeite mee om onder woorden te brengen wat ze nou eigenlijk echt voelen, als ik er naar vraag. Wat voor gevoel roept het op bij jou als je ruzie hebt met je partner? Wat doet het met je als je kind huilt? Wat ervaar van je van binnen als je baas niet naar je luistert? Het onder woorden brengen van gevoelens, is helpend om moeilijke situaties beter het hoofd te bieden. Om de ander te vertellen wat er werkelijk in je omgaat of bij jou gebeurt van binnen. Je kan immers geen gevoelsverbinding hebben met iemand als je niet in staat bent om je gevoelens te delen of als je niet meer weet wat er in die ander omgaat. 

Overweldigd voelen
Als er iets heel moois gebeurt of iets heel ergs dan raakt dat je en het maakt een diepe afdruk in je geheugen. Als ik je vraag om de mooiste dag in je leven te beschrijven dan kan je dan precies navertellen maar als ik je vraag wat je vorige week donderdag hebt gegeten, dan heb je vaak geen idee. Dat komt door gevoelens en emoties. Nare of of mooie herinneringen houden we daarom goed vast. Hoe sterker het gevoel of emotie, hoe beter de herinnering. Dat kan echter ook in je nadeel werken, denk maar aan een traumatische gebeurtenis of iets wat je heel verdrietig vond. Dat kan je volledig overspoelen. Het kan je zo overweldigen dat je er geen woorden meer voor kan vinden. De emoties en gevoelens zetten zich vast in je geheugen maar kunnen dan niet meer verwerkt worden. 

Verschil gevoel en emotie
Een emotie is een kortdurend heftig gevoel en is heel primair. Boosheid is een emotie. Je kan je in een keer heel boos voelen. Maar ook angst, jaloezie of blijdschap. Verbazing is ook een kortdurende emotie. Het kan je overmannen maar het is een tijdelijk iets. Gevoel zit dieper, is breder en heeft een langdurig karakter. Een gevoel is meer een samenstelling van ervaarde emoties. Denk aan je gelukkig voelen of houden van maar ook iemand haten, wrok voelen tegen iemand of je onveilig voelen. 

Jezelf leren kennen
Om jezelf te leren kennen is het belangrijk om te leren wat jouw meest voorkomende emoties en gevoelens zijn. Waar ze vandaan komen en waarom je ze hebt. Waar worden ze door opgeroepen? Wat ligt bij jou gevoelig? Als je hier helderheid over krijgt dan kan dit enorm veel inzicht geven in je eigen gedrag, gedachten en drijfveren. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je er nou echt mee bereiken? Gevoelens en emoties onderzoeken is een speurtocht in je psyche. Als je je meer bewust bent van je gevoel en daar woorden aan kan geven, dan kan je een veel diepere verbinding maken met jezelf en daarmee ook met anderen.


Wil je hulp of begeleiding met emoties of gevoelens? Neem dan contact op via het contactformulier.

0
0
0
s2sdefault