Hoe komt het toch dat we steeds sneller overprikkeld en overspannen raken? Is dat iets van deze tijd? Een mode verschijnsel, een hype? Of toch iets anders?

Overprikkeling en burn-out

Onze hersenen krijgen per dag duizenden prikkels binnen. Die nemen we waar via onze zintuigen zoals geuren, beelden, geluiden, smaak, warmte, koud, grove structuren, zachte dingen. Die hoeveelheid prikkels zijn de afgelopen decennia enorm toegenomen. Waar vroeger er een paar auto's en een fietser rondreden daar rijdt nu enorm veel vrachtverkeer, treinen, vliegtuigen en files vol met auto's. Het verkeer zit vol met prikkels zodra we in een stad de weg op gaan. Veel meer als vroeger. Hetzelfde is aan de hand op ons werk of op school. Er hangen overal kleurrijke posters, de felle kleuren vangen onze blik, er is een overvloed aan spullen, leermiddelen, boeken en dan hebben we nog de computer of laptop die ons overstelpt met een gigantische hoeveelheid informatie variërend van emails tot educatie, nieuwsberichten, advertenties, filmpjes en spelletjes.

Smartphone zit vol afleiding
En wat denk je van onze smartphone? Die telkens oplicht bij elk berichtje op social media. Dat ding is allang niet meer om alleen maar even mee te bellen waar de mobiele telefoon voorheen wel enkel voor bedoeld was. Sterker nog .. ik ben van de generatie die nog zonder GSM rondliep. We hadden enkel een toestel thuis met zo'n draaischijf en verder waren we gewoon niet bereikbaar. Werden we ook niet afgeleid, konden we ongestoord spelen en werken. En we hoefden alleen maar met onze aandacht en hier-en-nu te zijn. Iets wat tegenwoordig meer een luxe en uitzondering is geworden dan een regel. 

Hersenen, prikkels en prestatiedruk
Eigenlijk zijn onze hersenen niet gemaakt op zoveel prikkels in zo'n korte tijd. Die kunnen het tempo maar amper bijhouden. Je ziet dat daarom, in combinatie met de toegenomen prestatiedruk, flexcontracten en studieleningen dat mensen steeds vaker en jonger overspannen en overprikkeld raken. Wellicht zit de toename van ADD, ADHD en alle andere aandoeningen van het alfabet, misschien wel in de toename van prikkels en prestatiedruk. We zetten onze psyche onder druk. We laten die super biocomputer in ons hoofd steeds harder werken. We verwachten er meer en meer van maar ergens zit een grens...

Overspannenheid en burn-out
En als we de grens bereiken dan implodeert de psyche. Of zoals ze het met een duur woord noemen; decompensatie. Je kan het niet meer aan. Het systeem raakt overbelast, krijgt kortsluiting en je raakt overprikkeld en gestrest. Je krijgt last van concentratie stoornissen, geheugenproblemen, slapeloosheid, oververmoeidheid, onrust, paniekaanvallen, piekeren, motivatiegebrek, depressieve gevoelens, uitputting, schaamtegevoel, je tekort voelen schieten, onzekerheid, nergens meer zin in hebben of er de fut voor hebben... kortom het batterijtje is leeg en opladen is nodig.

Al die prikkels eisten een tol, die kostte je wat. Het wordt tijd om het roer om te gooien en je leefstijl aan te passen wil je niet helemaal voortijdig opbranden en ziek worden. Luister naar je psyche en je lijf.. zodat het niet hoeft te schreeuwen.. want anders ben je nog veel verder van huis. 

Wil je hulp of begeleiding hiermee? Neem gerust contact op via het contactformulier en leg je me je hulpvraag voor. 

0
0
0
s2sdefault