Het ene moment loop je met je hoofd in de wolken, het volgende moment ben je in zak en as. Stemmingswisselingen kunnen je behoorlijk overvallen. Waar komen ze vandaan? En nog belangrijker misschien wel.. wat doe je er aan?

Oorzaken van stemmingswisselingen

Er zijn een aantal oorzaken van stemmingswisselingen aan te merken en de meest voorkomende hebben vaak te maken met hormonen en/of stress. Uiteraard zijn er ernstige aandoeningen die stemmingswisselingen tot gevolg hebben zoals een bipolaire depressie maar die komt gelukkig wat minder vaak voor.

Stress en hormonen
Wat ik in mijn praktijk vooral zie is dat het stressgerelateerd is of dat het een hormonale kwestie is en soms een combinatie van beiden zoals in levensfasen van de puberteit (10 tot 17 jaar) of de overgang cq midlife (45 tot 55 jaar). Ook tijdens zwangerschappen, het ontzwangeren en bij pilgebruik kan er sprake zijn van behoorlijke stemmingswisselingen. Vrouwen hebben er gemiddeld veel meer last van dan mannen vanwege hun menstruatie cyclus die elke maand hormonen afgeeft met verschillende piekmomenten en dalingen. 

Wat kan je doen aan stemmingswisselingen?
Het is belangrijk om eerst eens naar de oorzaak te gaan zoeken voordat je er wat aan kan doen. Immers is het weinig helpend om enkel om symptomen aan te pakken als je de oorzaak niet weghaalt. Heb je veel stress? Dan is het van belang om je stressbronnen te onderzoeken en te zorgen voor het verminderen van de stressvolle situaties. Dat vraagt van jou een verandering van aanpak of leefstijl. Dat kan nog best wel eens een opgave zijn. Ben je iemand die zich makkelijk wegcijfert maar vervolgens niet datgene terug krijgt waar je op hoopt? Denk aan waardering, erkenning of eens een helpende hand als jij problemen ervaart. Of ben je een perfectionist die graag alles tot in de puntjes geregeld wilt hebben? Is het niet gauw goed genoeg maar kan het altijd beter? Wil je persé alles op jouw manier doen omdat het de beste manier is? Of ben je een overbelaste mantelzorger?

Voeding en stemming
Wat je binnen krijgt of misschien juist wel niet binnenkrijgt kan ook een oorzaak zijn van stemmingswisselingen. Neem je veel suiker of koolhydraten tot je dan kan je daar behoorlijke ups and downs van krijgen. Een boost als je het gebruik en een dip als het weer uit je bloedbaan is en je lichaam 'gaat schreeuwen' om meer. Verder zijn omega 3 vetten in je voeding, belangrijk om stress te verlagen en je beter te voelen. Vitamines B en D mogen ook niet ontbreken in je dagelijkse voeding wil je goed in je vel zitten.

Hulp bij stemmingswisselingen
Merk je aan jezelf dat je erg veel last hebt van stemmingswisselingen, onrust, depressieve gevoelens of plotseling opkomende agressie of angst, dan wordt het tijd om hier iets aan te gaan doen. Je merkt dan vaak aan jezelf dat je sneller boos wordt of verdrietig kan zijn, sneller overprikkeld bent of kan uitvallen naar je partner of kinderen. Om erger te voorkomen is het aan te raden om dan hier eens dieper in jezelf te gaan kijken wat er aan de hand is en hoe je dit kan aanpakken en verminderen. Neem gerust contact met mij op als je hier begeleiding bij wilt. 

 

0
0
0
s2sdefault