Beter worden, je lichaam en psyche gezonder maken door je lifestyle aan te pakken, kan dat? Ja zeker wel! Leefstijlgeneeskunde komt steeds meer in beeld en dat is maar goed ook want het kan het verschil maken tussen je springlevend of uitgeblust voelen. Hoe dan?

Levensstijl als geneesmiddel

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar leefstijlgeneeskunde ondanks dat het in de alternatieve geneeswijzen allang bekend is dat je met leefstijl en bewust omgaan met je lichaam en psyche er veel winst te halen is als het gaat om een goede gezondheid. De medische wereld heeft er tot nog toe weinig interesse in gehad en heeft sommige adviezen of methodieken van alternatief therapeuten vaak afgewezen als kwakzalverij. Immers vonden ze het vaak maar zweverig of nep wat deze therapeuten of therapieën te bieden hadden. 

Niet bewezen dus niet evidence based
Omdat het niet onderzocht werd, werd het ook niet 'bewezen' dat veel leefstijl adviezen wel degelijk werken. Dat meditatie of mindfulness wel degelijk helpt bij angst of depressie klachten en dat beweging super goed voor je is als je gestrest bent, werd vaak wat lacherig afgedaan als placebo effect of oplichterij. Waarom was dat? Waarom werd er zo weinig naar gekeken wat je eigenlijk op een redelijk eenvoudige manier kon doen om je mentale fitheid te verbeteren? Het antwoord is simpel. Er kon niet aan verdiend worden. Je kan geen patent aanvragen op een meditatie of yoga. Het is commercieel totaal niet interessant om iets te onderzoeken wat geen financieel voordeel verder oplevert. En zo bleven de meest eenvoudige oplossingen vaak pareltjes voor de zwijnen gooien in het medische circuit en werden alternatieve therapiesoorten nog veel te vaak afgedaan als apekool of kwakzalverij. Immers.. not evidence based en dan zal het wel niets zijn.

Zorgverzekeraar helpt leefstijlgeneeskunde een handje
Maar zorgkosten rijzen inmiddels de pan uit en dat is logisch. Als medische zorg gebaseerd wordt op marktwerking, dan moet er wel wat te verdienen zijn. Het vermarkten van onze gezondheid is de nieuwe trend in Nederland. Je zou dan verwachten dat men meer moeite zou doen om goedkopere methodieken in te gaan zetten die veel 'winst' op kunnen leveren. Gelukkig gebeurt dat nu ook. Ik zie zorgverzekeraars hierin het voortouw nemen. Ze maken apps waarbij je kan leren mediteren of die je helpen met mindfulness, die je stappen tellen en je gezondheid voorop hebben staan. In een keer krijgt de alternatieve geneeskunde er een medestander bij vanuit onverwachte hoek. Niks kwakzalverij of laatdunkend commentaar op oeroude geneeskunsten. Eindelijk erkenning voor leefstijlgeneeskunde, warme menselijke aandacht, gezond eten, sport en bewegen en voldoende rust en ontspanning.

Van alternatieve zorgverlening naar leefstijlgeneeskunde
Een oude vorm van zorg die een nieuwe jasje krijgt dus. Een meer trendy naam en erkenning voor een goede leefstijl. We kunnen als mens maar beter eens goed kijken naar hoe we leven want we worden zo langzamerhand steeds zieker en minder weerbaar door wat we doen of juist niet doen. We verontreinigen onze lucht met fijnstof, onze zeeën met plasticsoep,  we bewegen nauwelijks meer omdat machines ons het zware werk uit handen namen en we ons steeds meer verplaatsen met vervoermiddelen. We moeten naar de sportschool om ons zittend bestaan te compenseren willen we onze spierkracht behouden en een gezonde conditie verkrijgen. En de prestatiedruk in onze maatschappij waarin alles steeds sneller, met minder mensen en voor minder geld gedaan moet worden, zorgt voor een enorme toename van overspannenheid en stressproblemen. Alle social media en berichtenverkeer wat we dagelijks binnen krijgen zorgt voor een overload in onze hersenen en als we het niet meer aankunnen allemaal kunnen we altijd nog een pil of medicijn krijgen die de negatieve symptomen bestrijden van onze ongezonde leefstijl. Dat is een dure grap geworden.

Roofbouw plegen op je lijf en psyche
We betalen met onze gezondheid, met ons lijf en psyche, plegen met gemak roofbouw op onszelf om het zoveelste ideaalplaatje te bereiken. Tijd voor verandering! Wat kan je allemaal doen om jezelf te helpen helen? Zonder meteen chemische pillen te hoeven slikken omdat je last hebt stress, slapeloosheid of depressieve gevoelens? Buiten therapie zijn leefstijl veranderingen een enorme aanrader en ik zie in de dagelijkse praktijk hoe het mensen helpt en hen ondersteunt in hun proces van bewustwording en heling. Waarom niet wat beter voor jezelf zorgen door meer leuke dingen te doen i.p.v. alleen maar dingen te doen die volgens jou 'moeten'? Wat houd je tegen om eens wat vaker een wandeling te maken of tijd en energie te steken in een leuke hobby of sport? Hoe is muziek helpend om je stress te verlagen? En weet je wat je allemaal kan doen om gezond oud te worden en je fitheid te behouden?

Onderteken hier het manifest Leefstijlgeneeskunde voor meer aandacht en onderzoek voor leefstijlgeneeskunst. Het is belangrijk! Voor jezelf en voor iedereen die je lief hebt.

0
0
0
s2sdefault