Wanneer besluit je nou om relatietherapie te gaan doen? Vaak komen stellen laat of veel te laat bij mij als relatietherapeut. Dan is er al een hoop leed geleden en is er spijt dat men niet eerder gekomen is. Wat is nou een goed moment? 

Wanneer relatietherapie?

Als ik aan koppels vraag waarom ze niet eerder zijn gekomen, krijg ik vaak als antwoord: 'we dachten dat we er zelf wel uitkwamen' of 'het voelt toch als falen als je er zelf niet meer uitkomt'. Vaak wordt er gewacht tot het allerlaatste moment. Dan ben ik een laatste strohalm. Er is dan al zoveel gebeurd en het ging al tijden niet goed. Soms is er sprake van ontrouw of een affaire, soms zijn er maandenlange destructieve ruzies vooraf gegaan en soms praat men al tijden niet meer over waar het echt over zou moeten gaan of leeft men als broer en zus naast elkaar. En dan gaat het fout...

Emotionele problemen in de relatie
Het is ook best lastig om het moment te bepalen wanneer je hulp gaat vragen om je relatie te redden. We leren er weinig over op school of van anderen, ieder koppel moet het zelf uitzoeken. Er hangt een sfeer van schaamte, soms schuldgevoel en taboe rondom relatietherapie. Alsof je het niet zelf kan ofdat de relatie mislukt is of misschien wel erger.. je bent misschien wel 'gek'? Nou laat ik dat maar vast even uit de weg ruimen. 95% wat bij mij als cliënt binnenkomt is zeker niet gek. Wel kan je behoorlijk last hebben van stressklachten, boosheid, frustratie, angsten of somberheidsgevoelens als het gaat om je relatie. Dat is een normale reactie op wat je overkomt als het niet goed gaat in je relatie. Het kan lastig zijn om er zelf uit te komen want je bent immers emotioneel betrokken bij de problemen en je staat er niet objectief of rationeel in. 

De relatietherapeut nodig?
Ik vergelijk het vaak met naar de garage gaan met je auto. Als er een bougie kapot is of je moet olie bijvullen, dan kan je dat nog best wel zelf. Een lampje vervangen lukt misschien ook nog wel en zelfs een band verwisselen is voor velen, niet echt een probleem. Als er echter motorproblemen komen of de remschijven gaan kapot, dan kan je maar beter langs de garage gaan. En dat geldt voor relaties eigenlijk precies hetzelfde. Sommige dingen kunnen jullie best zelf oplossen daar heb je geen therapeut bij nodig maar er zijn ook dingen die je maar beter aan een professional over kan laten. 

Relatietest
Hoe weet je nou wanneer je maar beter relatietherapie kan gaan doen? Nu, daar heb ik een korte relatietest voor gemaakt. Beantwoord de 9 vragen en je weet hoe je er voor staat met je relatie. En wil je méér informatie dan vul je ook vraag 10 in, dan neem ik vrijblijvend contact met je op om te overleggen wat voor jullie handig en verstandig is. Durf jij het aan? Dan vind je hieronder de scores als je de relatietest gedaan hebt. 

Scoor je eigen relatietest:

30 - 36 punten: Jullie hebben een prima relatie. Er is ruim voldoende aandacht voor elkaar en jullie weten elkaar te vinden als er iets speelt wat belangrijk is. Blijf met elkaar in gesprek als er iets speelt dan blijft de relatie bloeien. Geniet van de mooie tijden en steun elkaar als het moeilijk gaat.

24 - 30 punten: Over het algemeen gaat het redelijk tot goed in jullie relatie. Op sommige punten zou er nog wel verbetering mogelijk zijn. Praat daar eens over met je partner, wie weet wat je nog ontdekt samen. Relatietherapie is alleen nodig als je op bepaalde onderwerpen vastloopt in de gesprekken samen.

16 - 23 punten: Soms gaat het perioden goed of wat beter maar er zijn ook momenten dat het niet lekker loopt in jullie relatie. Daar kan je erg ongelukkig van worden. Bespreek de dingen die je moeilijk vindt met elkaar. Relatietherapie is een goede optie om jullie hiermee te helpen zodat er gekeken wordt naar wat er goed gaat en wat verbeterd kan worden.
 
9 - 15 punten: Het gaat niet goed in jullie relatie. Het is belangrijk dat jullie er op korte termijn iets aan gaan doen anders zal de relatie enkel slechter worden en ten einde lopen. Relatietherapie is hier een aanrader en een goed hulpmiddel als je er samen niet meer uitkomt.

 

0
0
0
s2sdefault