Netflix heeft zo zijn voordelen en gezien het feit dat mijn gezinsleden besloten hadden tot een abonnement, ben ik automatisch voorzien van een heleboel films, documentaires en series. Ik ben echter niet zo'n tv kijker dus ging ik op zoek naar materiaal wat ik wel interessant vond. Netflix hielp mij, via mijn voorkeuren en stelde een een prachtige documentaire over de zoektocht van James Freeman naar genezing van zijn zware depressie, voor. Het was de moeite van het kijken waard. Pas op! Als je het blogje leest dan heb ik misschien wel al het een en ander voor je 'gespoilerd'. Bezint eer ge er aan begint..

James komt uit een welgesteld Amerikaans gezin waar beiden ouders doktoren zijn. Hij groeit op in een omgeving waarbij je als Westers kind alle kansen krijgt om 'succesvol' te worden. James wordt echter zwaar depressief en geeft zichzelf nog 12 maanden de tijd om hier iets op te vinden voordat hij vindt dat hij zijn leven mag beeïndigen. Zijn zoektocht is boeiend en controversieel...

De laatste sjamaan

James vertelt over zijn leven en zijn depressieve toestand waarin hij nergens meer van kan genieten. Hij voelt zich leeg en afgestorven van binnen. Hij probeert allerlei westerse methodieken van antidepressiva, cognitieve therapie tot elektroshock therapie maar niets helpt hem. Verdoofd door medicatie onderneemt hij een tocht op zoek naar een alternatieve geneeswijze voor zijn depressies. Hij vertrekt naar het Amazone gebied van Peru op zoek naar healers en sjamanen die hem wellicht op een andere manier kunnen genezen. Deze zoektocht is bijzonder interessant om te zien.

Sjamanisme als helingsmethode
Hij komt bij een aantal sjamanen terecht die hem allemaal een stukje op zijn pad begeleiden en op weg helpen. Hij maakt heftige dingen mee zoals een overlijden tijdens een ayahuasca ceremonie van een mede zoeker. Deze bittere drank die gemaakt wordt van plantendelen uit het Amazone gebied, wekt hallucinaties op en geeft mensen heftige psychische en lichamelijke ervaringen die zowel een positief als een negatief effect kunnen hebben. James reinigt zijn psyche en lichaam door te vasten en een dieet te volgen voordat hij aan zo'n ceremonie begint om te zorgen dat zijn lichaam en psyche deze beproeving aan kunnen.

Het oorspronkelijk bedoelde zelf
Gaandeweg komt hij langzaam maar zeker terug bij zichzelf, zijn oorspronkelijk bedoelde zelf. De gevoelige jongen die hij was, die niet in het keurslijf paste van de westerse prestatiegerichte maatschappij met zijn torenhoge verwachtingen omtrent succesvol zijn. Hij kan de op succes gerichte opvoeding van zijn ouders eindelijk loslaten waardoor hij tevens zijn minderwaardigheidsgevoelens langzaam maar zeker verliest. Hij voelt steeds meer... steeds meer dat hij er mag zijn zoals hij is. Het leven in de jungle van Peru bij een niet commerciële sjamaan geeft hem eindelijk de rust en het zelfvertrouwen terug wat hij onderweg verloren was in al zijn doelgerichtheid op goede cijfers en prestatie. Hij kan de boosheid naar zijn vader toe steeds meer loslaten wat maakt dat er ruimte en vrijheid in zijn hart komt en wat de woede en pijn bevrijdt en een plekje geeft. 

Prachtige documentaire die laat zien wat depressie met je doet en wat helpend kan zijn om er op een goede manier een weg in te vinden, om er mee om te gaan. Ik hoop dat James zijn weg gevonden heeft en zijn eigen oorspronkelijke pad zal blijven volgen en ik hoop dat Pépé ondanks dat hij verjaagd werd door zijn commerciële collega's toch elders zijn eigen pad heeft kunnen voortzetten.

0
0
0
s2sdefault