Vakantiestress komt vaker voor dan je denkt. Vaak denken mensen dat als ze maar op vakantie zijn dat ze dan wel tot rust komen maar het kan ook averechts werken. Vakantie kan ook stress opleveren i.p.v. dat je er ontspannen van wordt.

Vakantiestress is ook stress

Er zijn diverse redenen te noemen dat vakantiestress ook stress is en dus net de druppel in de overbekende emmer kan zijn terwijl je net denkt lekker tot rust te kunnen komen. Hoe komt dat?


1. Vaak werken mensen extra hard op hun werk om alles op tijd af te krijgen voordat ze op vakantie kunnen. Stress wordt eerst verhoogd voordat je eindelijk vrij bent. Daarbij moet je de dagen dat je niet op vakantie bent maar je collega's wel, vaak meer uren draaien of extra taken erbij doen. Vakantiekrachten kunnen niet alles overnemen als ze er al zijn.

2. Je moet al je bagage bij elkaar zoeken, de was moet op tijd klaar zijn, is de oppas geregeld en heeft de auto nog op tijd een beurt gehad? Hoe zit het met de huisdieren, plantjes en de post? Is alles geregeld? Je kent het vast wel. Je moet vaak nogal wat regelen voordat je op vakantie kan. Dit geeft vaak extra stress.

3. We hebben vaak hoge verwachtingen van een vakantie. Het 'moet' wel leuk en gezellig zijn. We willen er even alles uithalen. Dit legt de druk vaak hoger en kan juist leiden tot ruzie en conflicten als de verwachting niet wordt gehaald.

4. Verandering van omgeving kan heel leuk, avontuurlijk en uitdagend zijn maar het kan ook heel vermoeiend zijn als je ergens op een vreemde plek je weg moet zien te vinden. Daarbij kan je te maken krijgen temperatuurverschillen, cultuurverschillen, taalproblemen en andere hindernissen die je moet overwinnen voordat je lekker kan genieten.

5. Lang reizen voordat je op de plek van bestemming komt kan extra stressvol zijn. Vooral als je te maken krijgt met files, vertragingen van vluchten of andere vervoersproblemen zoals een kapotte auto of reisziekte etc.

6. Spijsverteringsproblemen komen vaak voor tijdens de vakantie. Je lichaam moet niet alleen regelmatig wennen aan een andere temperatuur of klimaat maar krijgt ook te maken met ander voedsel of een andere voedselbereiding. Er worden kruiden, voedingsmiddelen of olie gebruikt waar jouw maag en darmen gewend zijn aan braden in boter. Niet elke maag of darmen schakelt makkelijk over.

7. Vreemde bacteriën of ziekteverwekkers kunnen aardig roet in het eten gooien van je vakantie. Vaak kom je in andere landen in aanraking met andere soorten ziekteverwekkers die je immuunsysteem nog niet eerder heeft overwonnen. Vaak zitten die al in het drinkwater. De plaatselijke bevolking is er allang aan gewend maar jij niet. Daar kan je diarree van krijgen of andere nare klachten. 

8. Soms wil je gewoon alleen maar rust maar kan je niet tot rust komen omdat je al veel te gestrest aan je vakantie begon. De eerste drie dagen van je vakantie krijg je je hoofd niet tot rust en de laatste dagen kijk je alweer enorm op tegen de terugkeer want je was net tot rust gekomen en dan moet je alweer overmorgen aan het werk. Zorg daarom dat je een paar dagen kan acclimatiseren voordat je weer volop aan de bak moet. 

9. Relatieproblemen worden op vakantie nogal eens sterk uitvergroot omdat je thuis elkaar nog wel eens kan ontwijken of vermijden maar als je 24/7 bij elkaar op de lip zit in een caravan of hotel, dan kan het enorm opspelen. De ergernissen en irritaties kunnen dan tot een explosieve situatie leiden en niet zelden tot een scheiding...

Heb je last van vakantiestress of wil je voorkomen dat de stress die je nu hebt dadelijk je vakantie gaat vergallen? Neem dan contact op voor een afspraak. Dan gaan we er samen naar kijken hoe jij lekker en ontspannen op vakantie kunt gaan.

0
0
0
s2sdefault