Kan je jezelf helen? De wetenschap zegt van wel. En het begon allemaal met het zo verguisde placebo effect wat uiteindelijk de sleutel bleek te zijn tot het zelf helend vermogen van lichaam en geest.

Stress verminderen is genezen

Regelmatig vergelijk ik onze psyche met een booreiland op volle zee. Iedereen kan zich daar wel iets van voorstellen. Als de zee rustig is en kalm, dan is het voor ons niet moeilijk om kalm te zijn maar als de zee ruig is, golven hoog opzwepend en er is storm op zee, dan is het lastig om zelf kalm en rustig te blijven. Dat lukt nog wel als we net als een booreiland met onze pootjes diep in de zeebodem verankerd zitten. Het wordt echter lastig als die pootjes schade oplopen. Een pootje is gezondheid, de ander is gezin of familie, het derde pootje is werk, het vierde staat voor vrienden en kennissen, het vijfde voor vrije tijd en sport. We kunnen nog wel wat schade oplopen aan een pootje en toch stevig blijven staan maar het wordt pas echt moeilijk als er meerdere pootjes averij oplopen. Als je moeder net is overleden en je op je werk te horen krijgt dat je contract niet verlengd wordt. 

Stressrespons maakt ons op den duur ziek
Onze stressrespons kickt in. We raken gestrest en als het maar lang genoeg duurt, raken we overspannen. Ons lichaam krijgt te maken met allerlei kwaaltjes variërend van hoofdpijn tot slaapproblemen, diarree of maagklachten, spierpijn of gewrichtspijnen etc. We kunnen van stress uiteindelijk chronisch ziek worden want stress schakelt het zelfhelend vermogen van ons systeem uit. Stress vraagt zoveel energie want stress is ons 'overlevingsmechanisme' wat ingeschakeld staat. En als dat voortdurend ingeschakeld is, krijgen andere systemen zoals het immuunsysteem maar ook het reparatiesysteem in onze psyche en lichaam geen of minder energie met als gevolg dat je steeds beroerder wordt.

Hulp bij stressklachten
Het is daarom heel belangrijk om stress effectief en tijdig aan te pakken om een negatieve vicieuze cirkel te voorkomen. De TED talk van Lissa Rankin (MD) is enorm duidelijk als het gaat om het zelfhelend vermogen. Het begon in de wetenschap ooit met het verguizen van het 'placebo effect'. Wetenschappers hadden er een hekel aan want het 'ondermijnde' hun wetenschappelijk onderzoek. Ik heb nooit begrepen waarom ze er zo negatief over deden omdat het juist een wonderlijk effect is wat je alleen daarom al zou willen onderzoeken. Hoe werkt het? Hoe kan het zorgen voor heling en genezing? Super waardevol zo'n 'onbedoeld' effect. Onze lichaam en geest zijn zoveel verfijnder dan we zelf door hebben. Juist dat zou je dan moeten willen onderzoeken. Gelukkig is dat gedaan en Lissa legt het prima uit waarom hulpverleners, doktoren, therapeuten dus vooral zouden moeten inzetten op het placebo effect. Ze bevrijdt het effect van de negatieve lading die het onterecht verdiend heeft en ons stressmechanisme is de sleutel tot de oplossing.Wil je zelf graag hulp bij stressklachten, overspannenheid of burn-out? Neem dan gerust contact op en dan kijken we samen naar wat jij nodig hebt om beter te worden. Mail je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

0
0
0
s2sdefault