Veel te vaak plegen we roofbouw op onszelf. Nog even die deadline halen, nog gauw even boodschappen doen. We 'moeten' ontzettend veel van onszelf en we schakelen maar op zonder eens goed terug te schakelen. Onze leefstijl maakt dat we weinig rust en ruimte nemen om te herstellen. De hersteltijd is kort want in het weekend 'moet' er ook weer van alles gebeuren en slapen schiet er nogal eens bij in..

Herken je dit? Dat doorhollen en de druk of het opgejaagde gevoel wat dat geeft? En dan heb je ein-de-lijk vakantie! Hier heb je zo lang naar uitgekeken. Het is zover. Je lichaam en psyche hebben na weken ploeteren, tobben en hard werken wel wat rust verdiend. Je hebt de afgelopen weken op adrenaline en cortisol geleefd om te overleven. En dan is het zover. Je hebt vakantie. Je lichaam en psyche mogen in de ruststand en je schakelt terug. Maar nu betaal je de prijs! Je wordt ziek. Hoe kan dat nou?

Immuunsysteem wordt aangetast door teveel stress!

Wat mensen vaak niet weten is dat als je telkens in 'overdrive' leeft dat dit ten koste gaat van je immuunsysteem. Immers net als een bankrekening kan je lichaam maar één keer de energie uitgeven. Als je telkens heel hard werkt, weinig slaapt of ontspant dan gaat alle energie naar het systeem van werken en druk bezig zijn. Dat betekent dat je immuunsysteem minder energie krijgt en lager op de prioriteitenlijst staat. Als je je immuunsysteem een tijdlang verwaarloost ten gunste van je prestatiegerichte gedrag, dan komt er een moment dat niet zo goed meer functioneert. Het zal nog zijn uiterste best doen zolang jij in de 'overleefstand' je leven leeft maar zakt in elkaar zodra de stress afneemt. Het kan niet meer... Je wordt ziek want het kan de virussen en bacteriën die altijd om je heen rondzwerven, niet meer op afstand houden en je krijgt een ontsteking of griep. Net nu je vakantie hebt... dat is balen.

Het lichaam is geen machine
Je kan je lichaam en psyche niet los van elkaar zien en je lichaam is geen machine. Een beetje zuinig zijn op jezelf en tijdig de stresssignalen herkennen is belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt en nare kwalen gaat ontwikkelen. Goed voor jezelf zorgen houdt in dat je gezond eet, voldoende beweegt, op tijd gaat slapen en je rust pakt en ook de balans houdt tussen leuke en ontspannende dingen en heel hard werken. Met counseling kijk ik altijd naar leefstijl omdat de psyche en lichaam meer zijn dan een machine. Het is een kwetsbaar samenspel en wil je psychische klachten optimaal aanpakken dan zal je ook altijd naar leefstijl aspecten dienen te kijken. Optimaliseren van je leefstijl en voldoende bewust zijn van de balans tussen ontspanning en inspanning is super belangrijk voor een goede gezondheid en een lang gelukkig leven.

0
0
0
s2sdefault