Dat de waarheid niet bestaat is nog best een moeilijk concept, vooral als je veel ruzie maakt. Bovenstaande quote kwam uit Psychologie Magazine en ik kom het in de praktijk ook vaak tegen. Bij conflicten of relatieproblemen, wordt dat wat de ander vindt, al snel 'ongeldig' verklaard terwijl je maar beter even kan luisteren.

Gevoelens zijn altijd waar

Als iemand je probeert te vertellen wat hij of zij voelt van binnen dan kan je dat maar beter voor waar aannemen. Je kan een gevoel immers niet ontkennen. Het is er of het is er niet. Je bent boos.. of je bent het niet.. je bent angstig of je bent het niet. Regelmatig zeggen mensen tegen mij: 'ik voel geen liefde meer' en dat menen ze oprecht. De partner met wie ze al jaren samen zijn, is op afstand komen te staan en vaak liggen daar pijnlijke ervaringen van afwijzing of verlating aan ten grondslag. De verbinding is verbroken in de relatie. Dat doet pijn. De pijn van het verlies van verbinding is psychisch net zo pijnlijk als een forse fysieke pijn in het lichaam.

Stress, schaamte en schuldgevoel
Als we psychische pijn ervaren ontstaat er stress in het brein. We worden gestrest en dat roept vaak stemmingswisselingen en allerlei nare emoties op van boosheid tegen degene die ons pijn doet, angst voor verlating of niet goed genoeg zijn, schuldgevoelens, schaamte en faalervaringen, verdriet over hetgeen we verloren zijn. Die stress en psychische pijn maakt dat we gaan protesteren. We maken ruzie en vallen verbaal hard uit of we trekken ons terug en gaan zwijgen en negeren. Het is maar net welke persoonlijke voorkeur je hebt als je geraakt bent. De een trekt ten strijde, de ander bouwt een fort om zich heen.

Ruziepatronen en conflicten
We belanden dan in een ruziepatroon en er vindt geen 'normale' communicatie meer plaats. Vaak zien we onze partner dan (of een ander waar we een conflict mee hebben) als onze vijand maar eigenlijk klopt dit niet. Het is niet onze partner die onze vijand is, het is de communicatie die we hanteren die de afstand schept. Als ik met koppels aan de gang ga met relatietherapie gaat het over emotie, gevoelens en hoe je daar uiting aan geeft op een goede manier. Dat luistert letterlijk nog best nauw. Bij communicatie is het belangrijk dat je rekening houdt met wat je van binnen voelt maar dat je ook rekening houdt met de relatie die je niet nog verder op scherp wilt zetten als je daar iets over gaat delen. 

Communiceren met je hart en gevoel
Relatietherapie is een nieuwe manier van communiceren aanleren. Communiceren met je hart i.p.v. met je hoofd. Communiceren vanuit je gevoel en vanuit empathie, niet vanuit vijanddenken of 'wie is de schuldige'. Het gaat niet om schuld en het gaat ook niet over falen. Het gaat over opnieuw in verbinding komen met elkaar, elkaar helpen en ondersteunen als het moeilijk wordt en hoe je op een goede manier ruzie maakt. Dat zijn hele waardevolle vaardigheden die je niet alleen kan toepassen bij je partner maar ook bij je kinderen, ouders, collega's of waar je ook in gesprek gaat met anderen die je lief zijn en waar je graag een goede relatie mee hebt.

 

0
0
0
s2sdefault