Relatieproblemen ontstaan vaak doordat er een gebrek aan verbinding wordt ervaren. Er wordt misschien nog wel met elkaar gesproken of gepraat maar waar het echt over dient te gaan komt niet meer ter sprake. Vaak ontstaan er ergernissen en irritaties wat uiteindelijk tot ruzie leidt. Hoe kan je dat tij keren? Welke tips helpen hierbij?

Relatieproblemen aanpakken

 

1. Ga met elkaar in gesprek over wat je moeilijk vindt of wat je voor je gevoel tekort komt. Maak duidelijk waar je mee zit i.p.v. enkel te fitten of voortdurend geïrriteerd te reageren. 

2. Vertel waar je onvervulde behoeftes zitten. Wat heb je nodig wat je nu niet krijgt in de relatie?

3. Luister naar elkaar en laat elkaar uitpraten. Luister om echt te horen en te begrijpen, niet om alvast je antwoord te bedenken of om jezelf te verdedigen. 

4. Als je merkt dat emoties hoog oplopen, benoem dat dan. Vertel dat je je boos voelt of angstig, dat je verdrietig bent.

5. Loop niet weg uit een gesprek, tenzij je bang bent dat je dadelijk jezelf niet meer in de hand hebt en dingen gaat doen waar je spijt van krijgt. Benoem dit dan ook tegen je partner.

6. Let op je lichaamstaal en gezichtsuitdrukking. Iets zogenaamd aardig zeggen maar ondertussen een sterk afwerende houding hebben of boos kijken, doen je woorden geen goed.

7. Wist je dat kritiek geven pas kan als je eerst wat credits hebt op de psychische bankrekening van je partner? Je kan bij de bank immers ook niet voortdurend geld opnemen als je er zelden iets op stort. Vergeet niet te storten..

8. Sluit jullie gesprek af met concrete afspraken voor de toekomst. Zorg er voor dat de afspraken niet eenzijdig gemaakt worden maar dat beide partners volmondig achter de afspraak staan anders gaat het niet werken.

9. Neem ook de tijd voor leuke dingen. Quality time voor elkaar is erg belangrijk om de relatie goed te houden. 

10. Wil je gelijk of wil je geluk? Wat is het doel van je gedrag in de relatie? Vraag je eens af hoeveel gelijk hebben je oplevert.

11. Lukt het allemaal niet en kom je er samen niet meer uit. Wacht dan niet lang met het inschakelen van hulp. Hoe meer schade er aan de relatie wordt toegebracht, hoe lastiger het is te herstellen. Neem contact op voor hulp.

0
0
0
s2sdefault