In mijn spreekkamer tref ik vaak mensen aan die heel veel 'moeten'. Vooral van zichzelf... en soms ook van anderen. Dat leidt tot enorm veel stress en vaak ook angstklachten of depressieve gevoelens. Daar kan je maar beter wat aan doen.

Veel moeten van mezelf

Als ik ze dan vraag van wie ze dat allemaal 'moeten' dan moeten ze dat nog het meest van zichzelf. Soms ook wel van hun baas of werkgever of partner. Dat zijn de andere 'boosdoeners' als het gaat om al dat moeten. De verwachtingen van jezelf en anderen. Nou zal ik maar gelijk bekennen dat het mijn valkuil ook wel een beetje is. Ik wil graag heel veel en ik wil het dan ook nog eens heel goed doen allemaal. Bij voorkeur wil ik het dan ook nog eens allemaal zelf doen. Die combinatie is wel een recept voor stress en resulteert dan al gauw in een heel boodschappenlijstje aan dingen waarvan ik vind dat ik die allemaal nog 'moet' doen. Als dan ook nog eens mijn partner of gezinsleden (werkgever heb ik niet meer sinds ik nu volledig zelfstandig werk) met zijn wensen, behoeften en verlangens aan komt, dan kan dat wel eens leiden tot een overload aan 'moetens'. Herken je dat?

'Moetens' aanpakken
Een manier om al die 'moetens' aan te pakken is bewust te worden van al je 'moetens'. Waar zitten je moetens. Hoeveel zijn het er? Waar gaan ze over? Dan is het belangrijk om ze goed te ordenen en te bestuderen. Wil je 'moetens' aan kunnen pakken dan is het handig om te weten waar ze vandaan gekomen zijn maar ook hoe ze zijn ontstaan en waarom je vindt dat het allemaal 'moetens' zijn. Daarna kan je ze gaan ontleden. Moet het allemaal wel zo nodig? En zo ja.. wie is dan de aangewezen persoon om er mee aan de slag te gaan? Kortom het is een klusje wat je veel inzicht en helderheid kan verschaffen en uiteindelijk kan het je wat meer ruimte en ontspanning opleveren door er op een andere manier mee om te gaan. 

Ziek van al het gemoet
Bij overspannenheid en burn-out hebben de 'moetens' iemand ziek gemaakt. Het is dan belangrijk om hier aandacht aan te besteden omdat het hier gaat om een leefstijl en gedragspatronen. Die zal je 'moeten' veranderen wil je niet telkens weer in dezelfde valkuilen stappen. Dat kan nog wel een uitdaging zijn. Wie durft? Neem contact op als je durft.

0
0
0
s2sdefault