Faalangst, perfectionisme, gebrek aan assertiviteit of vaak last van een gevoel van gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld? Waarschijnlijk zit je in de vaste (fixed) mindset. 

Fixed of groei mindset?

Je hebt kort gezegd twee soorten mindsets. De groei mindset en de fixed mindset of beter vertaalt, de vaste mindset. Bij de vaste mindset belemmer je jezelf doordat je gelooft dat intelligentie vast staat en dat je eigenlijk nooit kan verbeteren. Mensen met een vaste mindset zijn vaak gestrest omdat ze het gevoel hebben dat ze vaak moeten presteren, dat ze geen fouten mogen maken en dat ze maar beter geen risico's kunnen nemen want dan gaat het vast fout. Ze zitten vast in hun denken en dit belemmert hen om vooruit te komen of nieuwe dingen uit te proberen of te leren. Het is een soort zelfvervullende voorspelling. Als je denkt dat je het niet kan, gaat het zelden lukken. 

Het is alsof je tegen een muur aan loopt. Een muur van beperkende overtuigingen die je over jezelf en de wereld hebt. Je kent ze vast wel: 'als je voor een dubbeltje geboren wordt, word je nooit een kwartje' en zo. Dat er wel degelijk arme mensen zijn die heel rijk konden worden, die negeer je maar voor het gemak want dat past niet in het plaatje van de overtuiging. Je kan je voorstellen dat dit soort overtuigingen niet gaan helpen om je beter te voelen of beter te worden. Het is belangrijk dat je gaat inzien dat het niet klopt en dat het wel degelijk anders kan. Hoe dan? Welnu daar heb je de groei mindset voor.

De groei mindset
Deze mindset kenmerkt zich door het vermogen om te groeien. Er zit ruimte in. Ruimte voor fouten en leerervaringen. Perfectionisme wordt hier als een valkuil gezien van iemand die angst heeft om te falen of bang is voor een negatieve beoordeling van anderen. Perfectionisme levert je enkel stress op en boosheid. Wist je dat boosheid de primaire reactie van een perfectionist is? Hij of zij is heel vaak boos en geïrriteerd. De perfectionist gunt zichzelf niet de fouten die je nodig hebt om te kunnen groeien. De groei mindset kenmerkt zich door compassie en ontvankelijk zijn voor het leerproces. Voor het mogen maken van fouten, voor het niet een in keer alles goed hoeven doen. 

Durf je op je bek te gaan?
Groeien is struikelen en weer opstaan. Experimenteren, nieuwe dingen uitproberen, uitdagingen aangaan en risico's durven nemen waar je ook van 'op je bek kan gaan'. Als kleine kinderen waren geboren met perfectionisme in een vaste mindset dan was er geen mens meer die nog had leren lopen. Gelukkig worden we niet als perfectionist geboren. Dat scheelt. Als je veel last hebt van perfectionisme dan zou je jezelf eens af moeten vragen wat het je oplevert en wat het je kost? Hoe zit het met je relaties? Hoe aardig ben jij voor anderen en voor jezelf? Is het antwoord negatief dan ga eens met jezelf aan de slag om het perfectionisme wat los te laten. Je kan er alleen maar beter van worden. 

0
0
0
s2sdefault