Ruzies in relaties.. het komt regelmatig voor. Sterker nog, een relatie zonder ruzie op zijn tijd is ook niet goed. Je kan er van alles over zeggen maar ruzie maken betekent in ieder geval nog dat je betrokken bent met de relatie en wat er speelt. Dat je er iets aan wilt doen. Geen ruzie meer maken en enkel vermijdend reageren, maakt dat je de verbinding op den duur verliest en dat kan net zo goed leiden tot een scheiding.

Emoties zijn signalen die aandacht vragen!

Ik heb de afgelopen week de basistraining van de emotional focus therapy, succesvol afgesloten. Dat was een geweldig mooie training voor mij als (relatie)therapeut. Een verdieping en verbreding als het gaat om het werken met emoties bij paren met relatieproblemen. Want die emoties en gevoelens die de kop opsteken worden vaak verkeerd begrepen of helemaal niet begrepen. Niet zelden wordt het als onwenselijk gezien als iemand emotioneel reageert. Dan moet je "rustig" doen of niet zo emotioneel worden, terwijl emoties nou juist dé signalen zijn die uitnodigen tot een gesprek omdat er iets niet goed gaat in de relatie. Emoties wegredeneren of afdoen als onzin, zal de problemen op den duur enkel verergeren. Iemand die zich niet gehoord of erkend voelt, zal óf nog harder gaan "vechten" of het opgeven en daarmee gaat de relatie ten gronde aan een verlies aan verbinding. 

Het woord "emotie" komt van het Latijnse woord "movere" en dat herken je misschien uit het Engels "to move" oftewel "bewegen". Er gebeurt iets van binnen, in de psyche. Er komt iets in beweging, er wordt iets geraakt en dit zet een reeks reacties in gang. De kunst is om dit proces te gaan begrijpen als het plaats vindt. Wat gebeurt er nu eigenlijk als ik geraakt word? Wat voel ik dan? Welke emotie is het? En wat doet het met mij? Hoe reageer ik dan? En wat doet dit met mijn partner? Wordt die dan ook geraakt of blijft die er onbewogen onder? Hoe komt dat? Wat gebeurt er bij mijn partner en hoe reageert die op mij?

Emoties gaan over verantwoordelijkheid nemen. Het zijn immers je eigen emoties, je eigen gevoel wat je iets probeert te vertellen. Daar kan je dan maar beter naar luisteren en eens bij stil staan. Je kan je ongenoegens projecteren op je partner en daar zal best een kern van waarheid in zitten maar als je het niet over je emoties hebt en enkel blijft steken in verwijten dan ontstaat er een ruziepatroon, een destructieve dans waarvan je jullie beiden de danspassen op den duur kunnen dromen. Je weet precies waar het naar toe gaat en waar jullie uit gaan komen. Het is een pijnlijke dans die leidt tot verwijdering en verlies van verbinding in de relatie. Een dans die meer op een gevecht lijkt en waarbij jullie gekwetst worden.

EFT relatietherapie kan jullie helpen om de dans te herkennen en te veranderen. Om te zorgen dat je leert de emoties tijdig te herkennen en met elkaar hier op een goede manier over in gesprek te gaan. Je leert te begrijpen wat er onder die emoties zit en hoe je hier het beste mee om kan gaan. Je maakt opnieuw verbinding met elkaar en op een veilige en prettige manier. Wil je hiervoor hulp en begeleiding? Neem gerust contact met mij op!

0
0
0
s2sdefault