Vandaag zat ik weer terug "in de schoolbank". Voor mijn jaarlijkse verplichte bijscholing heb ik dit jaar ondermeer gekozen voor de EFT methodiek. Dit is Emotional Focus Therapy. Een methodiek speciaal bedoelt voor relatietherapeuten en mensen die met koppels werken. Ik volg deze via EFT netwerk Nederland. 

Relatietherapie en conflictmanagement

Het is zeker geen straf hoor, die verplichte PE punten halen elk jaar. PE staat voor permanente educatie. Veel vakgroepen verlangen van hun registerleden dat ze hun bijscholing bijhouden en dat vind ik een goede zaak. Voor mij is het meer een cadeautje aan mezelf, dat ik elk jaar weer een paar trainingen ga volgen om mijn "gereedschapskistje" als therapeut verder uit te breiden. Hongerig naar nieuwe kennis, de laatste ontwikkelingen op mijn vakgebied en vooral ook naar nieuwe interventies en toepassingen voor mijn cliënten. Daar gaat het tenslotte allemaal om. Mensen nog beter kunnen helpen en het liefst met de nieuwste inzichten op het gebied van therapeutisch behandelen.

Van individueel naar systeemgericht werken
Omdat ik de afgelopen jaren veel individuele therapeutische methoden heb gedaan (ACT en EMDR) wilde ik me dit jaar meer toeleggen op het systeem gericht werken. Dat klinkt wat technisch maar feitelijk leven we allemaal in systemen. Een gezin noem je een systeem, een familie ook, een partnerrelatie is een systeem want er is telkens sprake van interactie tussen de verschillende leden binnen het "systeem" en dat kan aardig wat conflicten of problemen opleveren. De kunst van de therapie is dan om de conflicten te de-escaleren (minder stressvol te maken) en mensen te helpen met het onderzoeken van waar het nou werkelijk om gaat. Welke emoties spelen er nou eigenlijk? Wat maakt het zo beladen? Hoe komt het toch dat je telkens weer in dezelfde ruziepatronen terecht komt? Hoe staat in verhouding met je verleden en jeugd? Allemaal zaken die aan de orde komen bij de EFT training die ik nu volg en begin februari 2018 hoop af te ronden. 

Emotiegericht werken
Vandaag ging het over emoties en hechting. Een best wel pittig onderwerp zeker ook om over te brengen aan cliënten die in je praktijk komen. Relatie therapie houdt ook in dat je educatie verstrekt aan de mensen die de problemen hebben zodat ze gaan begrijpen in welke psychologische patronen ze zitten samen en hoe je deze kan doorbreken. Daarvoor is eerst een stuk bewustwording nodig voordat er heling en verbetering plaats kan vinden. Ter illustratie voeg ik hieronder een leuk en leerzaam filmpje toe over emoties en hechting. Dit is waar het om draaide vandaag. Zo zie je maar weer dat leren heel leuk kan zijn en therapie is ook niet alleen maar vervelend!
Zet de Nederlandse ondertiteling aan als je dat prettig vindt.

0
0
0
s2sdefault