Stress, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Drukte op het werk, relatieproblemen of andere problemen in de privésfeer. Het kan zomaar leiden tot stress. En deze stress kan weer leiden tot problemen met je psychische gezondheid. Wat veel mensen niet weten is dat jouw voeding invloed heeft op je mentale conditie. Hoe dat precies zit, en wat je hieraan kunt doen lees je in deze blog.

Steeds meer psychische klachten
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat steeds meer mensen arbeidsongeschikt zijn vanwege psychische klachten. Volgens verschillende expert komt dit onder andere door ons veranderde voedingspatroon. Zo blijkt dat mensen die kampen met geestelijke gezondheidsklachten met regelmaat te weinig mineralen en vitamines zoals foliumzuur, zink, vitamine B1, B2, B6, B12 en D binnenkrijgen. In deze blog komen we met een aantal concrete voorbeelden van producten die bijdragen aan jouw gezondheid.

Vitamine B
Een voorraadje met vitamine-B is belangrijk voor een stressvrij lichaam. Hoe komt dat? Vitamine B (B1, B2, B3, B5, B12 en ook foliumzuur) houdt jouw bloedsuiker op een stabiel niveau, ze helpen bij het aanmaken van serotonine (het “gelukshormoon”) en ze helpen stressklachten verminderen. Je vindt ze in varkensvlees, kip, peulvruchten en in groenten zoals broccoli.

Vitamine D
Vitamine D hebben we allemaal nodig om stress het hoofd te bieden en het helpt bij depressies. Bovendien versterkt het ons immuunsysteem. De makkelijkste manier om aan vitamine D te komen is via intensief zonlicht zoals we die via onze huid kunnen omzetten in de maanden mei t/m augustus. Maar ook in veel soorten voeding zit deze belangrijke bouwstof. Denk aan (vette) vis en zuivelproducten als eieren en melk.

Omega 3
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat Omega-3 vetzuren helpen om depressies en spanningen te verlichten. Omega-3 vind je vooral in vis. Denk aan zalm, tonijn, makreel en ansjovis. Eet je liever plantaardig? Kies dan voor producten als lijnzaad of walnoten.

Zink
Wanneer je gestrest bent word je immuunsysteem verzwakt doordat het minder energie krijgt. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Zink is daarvoor een niet te onderschatten bouwstof. Het versterkt namelijk jouw immuunsysteem zodat je jezelf snel weer “beter” en “sterker” voelt. Dit heeft vanzelfsprekend ook invloed op je psychische gezondheid om je fit te voelen. Zink tref je met name in vlees. Kies voor rund, of lamsvlees. Ook in bladgroenten, noten en bijvoorbeeld sesamzaad vind je zink terug

Vezels
Wanneer je je “fit” wilt voelen in je hoofd is het belangrijk dat je over voldoende energie beschikt. Wil jij een energiek gevoel hebben? Zorg dan dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Dit resulteert namelijk in een stabiele bloedsuikerspiegel. Uit Iers onderzoek blijkt bovendien dat vezels ook bijdragen aan onze mentale gezondheid omdat ze een gezonde spijsvertering bevorderen. Je darmen hebben een grote invloed op je mentale fitheid. Vezels vind je met name in volkoren producten. Denk aan bruin brood, pasta en havermout. Vergeet ook niet voldoende fruit te eten!

Magnesium
Magnesium mag zeker niet in dit rijtje ontbreken. Waarom? Stress in je lichaam vergt een hoop van jouw eigen magnesium voorraad. Te weinig magnesium kan resulteren in nog meer stress. Zorg dus dat je voldoende bladgroenten als boerenkool en spinazie binnen krijgt. Ook noten en peulvruchten barsten van de magnesium.

Tip: eet gezond en gevarieerd

Wanneer je dit lijstje leest zie je dat het belangrijk is om vooral gevarieerd te eten. Maar hoe doe je dat? Het is best lastig om elke avond weer een nieuw recept te bedenken. En het kost een hoop tijd om alle boodschappen in huis te halen. Iets wat jou hier bij kan helpen is een maaltijdbox. In een maaltijdbox vind je namelijk alle verse, gezonde en gevarieerde producten voor drie of meer heerlijke, gezonde en afwisselende recepten. Populaire foodboxen zijn die van HelloFresh, Marley Spoon of Albert Heijn. Ook zijn er biologische boxen, bijvoorbeeld van Willem & Drees en Ekomenu.

Dit is een gastblog van Hans Kistemans van Maaltijdbox.org

0
0
0
s2sdefault