Wat valt me op in de praktijk? De afgelopen maanden kreeg ik regelmatig jong volwassenen in mijn spreekkamer die nog voor hun 25ste een cocaïne of ander drugsverleden achter de rug hadden. Trots vertellen ze me dat ze zijn afgekickt. Dat ze zijn gestopt maar nog wel last hebben van depressieve gevoelens of onverwerkte ervaringen. Daarom komen ze naar mij voor counseling. Ze willen hier van af..

Wat probeer je te verdoven? Wat wil je niet meer voelen?

Ik vind het knap dat ze vaak zelfstandig, het gebruik van drugs en verdovende middelen hebben weten te overwinnen. Ze komen op enig moment tot het besef dat aldoor stoned of onder invloed zijn, een negatief effect heeft op hun leven. Wat eerst is begonnen als recreatief gebruiken, sluipt er langzaam in als regelmatig gebruik.. elk weekend. En op den duur wordt het doordeweeks ook gebruikt en beseffen ze dat ze eigenlijk niet goed meer zonder kunnen en dat ze steeds depressiever of gestrest worden zonder middelen. Voor velen van heen een wake-up call. Al dan niet met hulp weten ze het drugsgebruik terug te dringen. Jammer genoeg komen daarna de negatieve gevoelens die ze daarvoor hadden weer terug.

Mijn eerste vraag aan hen is dan: "wat probeerde je te verdoven of weg te drukken met deze middelen?" Soms weten ze dat niet meteen te benoemen. Lacherig kan er een antwoord komen als: "het was gewoon relaxed" of "dan kon ik de hele nacht door het makkelijk vol houden". Dance festivals zijn de gelegenheden waar nagenoeg iedereen aan de drugs zit, volgens mijn cliënten. "Het is anders niet vol te houden want na een paar uur ben je dan moe en uitgeput." 

Studie en schoolkeuze problemen
Toch zit er vaak nog een laagje dieper een probleem en is het middelengebruik een "cover" voor iets anders. Vaak hebben ze problemen thuis of op school of met hun studie; ze zitten in een opleiding die ze niet zo goed past maar die al het nodige heeft gekost, dus je wilt toch wel doorzetten ook al is de motivatie totaal verdwenen (return on investment psychologie) of ze willen hun ouders niet teleurstellen, of ze weten niet wat ze anders wel zouden willen doen of kunnen, of het niveau is toch net te hoog gegrepen maar dat is moeilijk om toe te moeten geven. Angst voor het onbekende of verandering speelt mee maar vooral angst om ongediplomeerd van school te gaan en dan heb ik het niet over MBO niveau maar vaak juist over HBO of WO niveau. Ze hebben dan wel een HAVO diploma of hoger maar geen beroepsopleiding als ze zouden stoppen, dan wordt het lastig om aan een goedbetaalde baan te komen. Een van mijn cliënten noemt het nog te behalen diploma een verzekeringsbewijs voor de toekomst maar eigenlijk ziet hij het niet zitten.

Het is bijzonder om te moeten constateren dat school en studie tegenwoordig een oorzakelijk verband lijkt te hebben met drugsgebruik. Waar voorheen vooral excessief drinkgedrag en roken onder studenten voor kwam, daar zie je nu steeds meer drugsgebruik. Hoe komt dat? Waardoor deze verschuiving? Ik heb het een aantal jong volwassen cliënten gevraagd. Er zijn een aantal factoren volgens hen:

Drank en sigaretten zijn duur
Wil je de hele avond lekker onder invloed zijn dan kost het drinken in de horeca gelegenheden of op festivals zoveel geld. Het is een zware kostenpost geworden om een groot aantal glazen alcohol te nuttigen. Wat dat betreft heeft het accijnzenbeleid om drinken en ook roken te ontmoedigen, geholpen. Het vervelende is echter dat je nooit iets zomaar kan uitbannen zonder er een goed alternatief voor in de plaats te zetten. De hersenen houden niet van leemtes en als je nare gevoelens of moeilijke gedachten hebt, zoek je naar een alternatief om even je zorgen te kunnen vergeten.  "Een pilletje is goedkoop en je kan er de hele nacht mee door, dat lukt je niet met bier drinken." Gaf een van mijn cliënten aan. 

Gemak dient de mens
Wat het ook makkelijk maakt is dat tegenwoordig het steeds makkelijker is om aan harddrugs zoals cocaïne te komen. XTC tabletten zijn allang niet meer zeldzaam, wiet koop je onderhand op vele straathoeken en de werkzame stoffen zijn de afgelopen jaren steeds sterker geworden. Het gemak waarmee voorheen een pilsje gekocht kon worden of een cola tic, zo makkelijk koopt men nu wiet, pillen en poeders. NIX 18 krijgt in een keer een andere dimensie. Het alcoholverbod voor jongeren onder de 18, lijkt drugsgebruik in de hand te werken. Een dealer vraagt niet om je ID kaart en of je wel 18 bent. En zo duur is het ook niet meer, vooral niet als je er een hele avond plezier van hebt. 

Counseling als hulp om de problemen aan te pakken
Ik denk als counselor dat ik de komende tijd nog veel jong volwassenen tegen ga komen in mijn praktijk als ik hoor hoe kinderlijk simpel het is om aan de middelen te komen. Gelukkig komen een aantal van hen op tijd bij zinnen en beseffen ze dat ze toch wel hulp nodig hebben als het gaat om de problemen die ze hebben m.b.t. hun studie, studiekeuze of school. Ik vind het belangrijk dat ze de schaamte voorbij zijn van hun verslaving. De eerste stap zetten naar mijn praktijk vinden ze vaak moeilijk en spannend. De angst om negatief beoordeeld te worden vanwege het drugsgebruik is groot en liever praten ze er niet over. Pas als ze merken dat het gewoon mag en dat hen niets kwalijk wordt genomen, volgt de opluchting. Begrip en inzicht krijgen in hun eigen drijfveren en het vluchtgedrag is stap twee. Dan zijn wel al een heel eind omdat de puzzelstukjes op zijn plaats worden gelegd. Het plaatje wordt zichtbaar. De oplossing is eindelijk nabij..samen werken we aan oplossingsgerichte strategieën om uit de moeilijkheden te komen. Onder begeleiding gaat het dan ineens een stuk makkelijker .. en beter. Onverdoofd en met open vizier kunnen ze de toekomst weer in. Wat een opluchting.

Wil je ook hulp voor je probleem of moeilijkheden? Neem gerust contact met mij op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of bel voor een afspraak 06-81354307. 

 

0
0
0
s2sdefault