Bindingsangst kan je leven en je relaties aardig vergallen zonder dat je er erg in hebt, dat het komt door bindingsangst. Wat is bindingangst en waar kan je het aan herkennen?

Bindingsangst is angst om je te verbinden met iets of iemand

1. Mensen met bindingsangst hebben eigenlijk last van angst om zich te hechten of zich aan iemand te verbinden. Ze zijn bang voor verlies en dan met name het verlies van vrijheid en beperking in mogelijkheden. Zodra een ander ze vraagt om een keuze te maken of zich ergens in vast te leggen, slaan ze vaak op de vlucht, verbreken ze de relatie of ontkennen dat er meer is. 

2. Niet zelden zijn mensen met bindingsangst, mensen die in het verleden problemen hebben gehad met hun ouders. Ze komen uit een thuissituatie waarbij ze als kind niet veilig hebben kunnen hechten aan ouders of verzorgers. Meestal zijn er problemen geweest zoals verwaarlozing of mishandeling, psychische of emotionele afwijzing, extreem strenge of dominante ouders. Het kind in hen heeft vaak geen stabiele thuissituatie gehad waarbij het later moeite heeft met het maken verbinding of het zich vastleggen in een relatie omdat dit niet veilig voelt of als beperkend wordt gezien.

3. Soms komt het ook doordat ze als kind geleerd hebben dat er maar een iemand is die het kan vertrouwen en dat is hij of zij zelf. Die ander was er niet toen het nodig was of liet hen in de steek. Dit geeft volwassenen die later vaak zeggen: "iedereen laat mij in de steek, je kan niemand vertrouwen als het er op aan komt. Ik sta er altijd alleen voor." Helaas werkt dit als een zichzelf vervullende voorspelling want volwassenen die dit denken vragen daarom vaak geen hulp of willen zelfs geen hulp of dulden geen hulp.

4. Mensen met bindingsangst hebben vaak een patroon van kortdurende relaties. De relaties komen niet toe aan een verdieping of gevoelsmatige diepere verbinding. Ze kunnen dan vluchtgedrag vertonen als een partner meer verwacht en weer naar de volgende partner op zoek zijn. 

5. Ze vinden al snel dat een partner hen claimt of teveel van hen verwacht. Ruimte krijgen is voor hen erg belangrijk. Ze brengen graag veel tijd door met hun vrienden, vaak meer dan met hun geliefde. Ze voelen het al snel als beperkend als een partner meer tijd en aandacht wilt.

6. Ze kunnen in het verleden ook last gehad hebben van verlatingsangst. Het gebeurt regelmatig dat iemand die eerst verlatingsangst had, later bindingsangst ontwikkelt omdat de behoeften toch niet vervuld werden. Ze willen zich dan niet meer emotioneel verbindingen uit angst voor nog meer kwetsingen of alsnog verlaten te worden.

7. Ze gaan makkelijker vreemd omdat er geen diepere connectie plaats vindt. Ze zijn sneller verveeld en raken al snel uitgekeken op hun partner. Ze vinden dan dat de ander niet zo boeiend meer is. Dit kan al gebeuren nadat de "verovering" plaats vond en er een diepere verbinding dreigt te ontstaan. Je ziet vaak een patroon van seksueel vluchtige relaties waarbij er geen liefdevolle band ontstaat maar het meer om de seks gaat. Je ziet dan vaak "vlindergedrag", fladderen seksueel gezien van de een naar de ander. Sommige mannelijke types houden er een harem op na, vrouwelijke types kunnen nymfomanie laten zien.

8. Ruzie komt vaker voor bij partners met bindingsangst. Als iemand te dichtbij dreigt te komen dan zullen ze afstotingsgedrag vertonen. Je kan het zien als (on)bewust iemand kwetsen of pijn doen zodat deze persoon niet te dichtbij komt. Het kan leiden tot een relatie met continu aantrekken en afstoten van de partner (als deze te dichtbij dreigt te komen of meer verbintenis verlangt).

9. Ze zoeken vaak naar de perfecte partner. Hun standaard is enorm hoog en ze kunnen dan ook zelden de "ware" vinden. Ze hebben vaak van alles aan te merken aan hun potentiële partner, die ze hierdoor vaak tot wanhoop drijven.

Een mooie popsong over bindingsangst is een nummer van 10 CC I'm not in love.0
0
0
s2sdefault