Prachtige korte film over een celliste die ineens erg veel last krijgt van faalangst maar toch doorzet om haar stuk goed te spelen. 

Ook al heb je er jaren voor getraind en weet je best dat je het kunt, dan nog kan de stress erg hoog oplopen en kan je ineens last krijgen van faalangst. Faalangst ontstaat vaak als de druk heel hoog wordt of je hebt ineen keer te maken gekregen met een tegenslag, zoals dat je een examen niet haalt. Als tot dan toe alles goed gegaan is en het lukt dan even niet, dan kan dit er erg in hakken als je gewend bent om altijd goed te presteren. Je loopt tegen je eigen grenzen aan en dan is de vraag; hoe ga je daarmee om?

Waar ben je bang voor?
De vraag is waar ben je nou echt bang voor? Is faalangst de angst om te falen of zit er toch meer onder? Is het angst om beoordeelt te worden door anderen? Heb je ook faalangst als je alleen bent en voor jezelf bezig bent? Faalangst heeft te maken met negatieve gedachten die in je eigen hoofd rondspoken. We denken dat anderen alles wat verkeerd gaat meteen van ons zien of horen. Dat elk klein foutje sterk uitvergroot zichtbaar en hoorbaar is voor iedereen. Dit noemen we ook wel de "the spotlight effect". Je staat in je eigen hoofd in "the spotlight" want jij hoort het meteen en je bent je eigen grootste criticus. 

Stress veroorzaakt stress
De negatieve gedachten veroorzaken een negatieve vicieuze cirkel. De vraag is hoe je die kan doorbreken. Je kan gaan verdoven door te drinken of medicatie te slikken maar daarmee neem je enkel gevolgen weg maar werk je niet aan de oorzaak. Verdoven maakt je verdooft en leidt doorgaans niet tot betere prestaties. Het kan wel tijdelijk je angst onderdrukken en dat kan schelen in het stressgevoel maar uiteindelijk kan je sterk afhankelijk worden van de verdovende stoffen en heb je er nog een probleem bij. Stress veroorzaakt dan nog meer stress. 

Doorbreek de vicieuze cirkel
Angst vergroot door de angst die we onszelf aanpraten en dit houdt de angst in stand. Gedachten als "ik kan het niet" of "dit gaat me nooit lukken" werken als een zichzelf vervullende voorspelling en komen doorgaans dan ook uit. Vraag hulp en coaching als je deze angst wilt aanpakken en terug wilt brengen tot een gezonde spanning. Daar gaat het uiteindelijk om. Maak een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0681354307

0
0
0
s2sdefault