Als je voor het eerst moeder wordt dan is dat nog best wel spannend. Veel vrouwen kunnen buiten het "roze wolk" gevoel daar zich ook aardig onzeker over voelen. Doe ik het wel goed? Kan ik wel een goede moeder zijn? En ook nieuwbakken pappa's kunnen zich afvragen hoe hun rol er uit ziet en wat het beste werkt als het gaat om de opvoeding van het kroost.

Van baby tot puber

Het is vaak het "kostbaarste bezit" wat je hebt, je kindje. Je wilt hem of haar voor geen goud meer missen en je moet er niet aan denken dat er iets niet goed gaat met je dreumes. Dit kan maken dat je soms best wel eens twijfels hebt over je manier van opvoeden, vooral je spruit moeilijk gedrag laat zien en jij al "van alles" geprobeerd hebt om dit om te buigen naar wat makkelijker gedrag. Elke fase van je kind heeft zo zijn uitdagingen, zeg ik altijd. Een kleine baby kan nog niet praten en kan daardoor veel huilen of heel driftig reageren als het hem of haar niet goed gaat. Dat kan je als nieuwbakken moeder flink op je zenuwen werken. Dat vertellen ze er vaak niet bij in de boekjes.

Peuterpuberteit en de "Nee" fase
Maar ook de peuterpuberteit (wat huh, bestaat dat?... jazeker!) waarin zich de "nee" fase aankondigt en het eerste echte individualisatieproces is begonnen, kan zo al behoorlijk wat frustraties bij ouders opleveren want hoe ga je daar nou goed mee om. Je wilt enerzijds je kind graag tevreden en gelukkig zien maar anderszijds zijn er ook dingen die gewoon op dat moment niet kunnen of niet handig of verstandig zijn. Zoals krijsend op de grond gaan liggen bij de supermarkt omdat je geen lolly krijgt.

Puberteit en opvoeden
En wat te denken van de puberteit zelf? Deze periode van het "grote loslaten" kent zo z'n uitdagingen voor puberouders. De gevolgen en consequenties van ondoordachte acties van je puber, kunnen je behoorlijk op tilt zetten als ouder. Vooral als de gevolgen groter zijn dan ze zelf kunnen overzien. Pubers houden immers van experimenteren en vinden jouw mening als ouder, in een keer niet meer zo interessant en boeiend. Om het nog maar zachtjes uit te drukken. Toch zijn ze nog wel kwetsbaar in al hun naïef enthousiasme. Hoe ga je daar nou op een goede manier om die nog een beetje indruk maakt?

Positief opvoeden
Allemaal vragen waar ouders tegenaan lopen en die soms best lastig zijn. Gelukkig bestaat er zoiets als positief en oplossingsgericht opvoeden. Het is een methodiek die afkomstig is uit de positieve psychologie en die vooral zich richt op wat wél werkt en dat kan voor elke ouder, elk kind en elk gezin verschillend zijn. We hebben immers allemaal onze eigen energie en dynamiek, onze eigen persoonlijke karaktertrekken en kenmerken. Opvoeden is maatwerk maar er zijn wel een aantal dingen die voor alle kinderen en ouders goed werken.

Positieve waardering en complimenten
We groeien allemaal van positieve waardering van een ander. We vinden het fijn als we een compliment krijgen of iemand aangeeft blij met je te zijn of dankbaar is voor wat je voor hen gedaan hebt. Je vindt het leuk om te horen dat je iets goed gedaan hebt of dat je er leuk uit ziet. Er zijn maar weinig mensen die dit niets doet en meestal is er dan wat aan de hand met die persoon. Onze kinderen groeien en ontwikkelen zich het makkelijkst als ze regelmatig aangemoedigd worden met complimentjes en waardering. Het moet natuurlijk wel een gemeend compliment zijn en niet een standaard uitdrukking van "goed gedaan hoor" zonder dat het kind weet wat het goed gedaan heeft of weet waar jij het over hebt. 

Positieve formulering
We neigen vaak naar geboden en verboden: "doe niet... dat mag niet... stop daarmee... etc". Een positieve formulering is echter veel meer helpend (ook voor je partner trouwens). Dus probeer eens: als je dat doet.. (specifeer "dat") dan is dat veel fijner.  In plaats van "niet rennen in huis" kan je zeggen: "zou je rustig willen lopen?" Als je de nadruk legt op wat je wél wilt i.p.v. wat je niet wilt, dan werkt dat doorgaans beter.

Positieve ondersteuning
Als ouders kan je je kind positief ondersteunen door leuke leerervaringen aan te bieden en interessante uitdagingen te geven. Als je kind weet dat jij er altijd voor hem of haar bent als het nodig is en dat ook fouten maken mag, dan scheelt dat al veel in de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Aanmoediging maar ook ondersteuning als het moeilijk gaat of niet zo goed lukt is belangrijk. 

Oudercoaching
Er zijn nog heel veel meer positieve en oplossingsgerichte tips en trucs voor ouders en kinderen. Heb je moeite met de opvoeding of kan je wel wat oudercoaching gebruiken, dan neem gerust contact met mij en dan kijken we samen naar jouw situatie en wat er beter kan. Bel 06-81354307 of mail voor een afspraak Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

0
0
0
s2sdefault