Jaloezie.. het vreet aan jezelf en aan je relatie. Het kan je verteren van binnen. Jaloezie is als een boze, hongerige wolf die continu gevoed wilt worden met controle en zekerheid. Maar zijn eetlust is enorm...

Angst en onzekerheid


Jaloezie in een relatie is gebaseerd op angst en onzekerheid. Vaak ligt er een aantal nare ervaringen aan ten grondslag die ervoor zorgen dat je onzeker en angstig wordt over jezelf en de relatie met je partner. Dit kan als een zelfvervullende voorspelling gaan werken op den duur. Doordat je makkelijk jaloers ben, wil je steeds meer controle hebben om gerustgesteld te worden dat het nog goed zit. Je wordt daardoor steeds meer claimend naar je partner toe. Je wilt controleren door telefoon, social media, emails etc. te checken. Je stuurt berichtjes en verwacht snel antwoord. Je partner mag niet te laat komen want dan zal er vast iets aan de hand zijn...enzovoorts. 

Jaloezie is als een boze hongerige wolf
Deze wolf maakt dat je continu op zoek bent naar bevestiging dat het goed zit. Lukt dit niet dan gaat de wolf vervelend doen en gaat hij grommen, blikkert met zijn tanden, dreigt je aan te vallen en te ondermijnen. Hij zoekt geruststelling en daar moet jij voor zorgen. Hij stelt voorwaarden aan het gedrag van je partner, wilt continu gevoed worden met aandacht en dan kan hij pas ontspannen. Deze wolf kan op den duur tussen jullie in gaan staan in de relatie. Hij eist alle aandacht op, alles is er op gericht om de wolf tevreden te houden. Dit werkt benauwend en verstikkend. 

Hoe lang hou je zo'n relatie vol?
De partner die geconfronteerd wordt met de jaloezie kan hierdoor ook gefrustreerd raken. Er is eigenlijk continu sprake van een 'motie van wantrouwen', ook al heeft hij of zij niets fout gedaan. Een beetje jaloezie is vleiend en leuk maar op den duur kan dit omslaan in beheersing. Je krijgt te maken met woede en boosheid van je partner alsof je iets vreselijks hebt gedaan. Je partner confronteert je met beschuldigingen en verwijten terwijl er niets aan de hand is en je lijdt onder deze situatie. Hoe meer jij de wolf van jaloezie voedt, hoe hongeriger dit beest wordt.

Het is belangrijk om hulp te vragen want jaloezie stopt zelden vanzelf en is best lastig om aan te pakken. Dat lukt je meestal niet in je eentje. Bel voor een afspraak 06-81354307  of mail je hulpvraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0
0
0
s2sdefault