Alles begint met verbinding maken.

Als je verbinding wilt maken, dan is het belangrijk om present te zijn. Andries Baart gaf gisteren een lezing hierover, die was georganiseerd door Zorg voor Elkaar in Breda. Speciaal voor hulpverleners en vrijwilligers in het sociale werkveld, kwam de hoogleraar presentie ons uitleggen wat dat inhoudt en hoe je daar vorm aan kan geven.

Lezing in present zijn
Soms klinken dingen zo simpel en zijn ze toch niet vanzelfsprekend in hulpverleningsland, zo heb ik begrepen. Als counselor ben ik intensief opgeleid in het maken van verbinding. Ze noemen het bij ons in de opleiding "rapport maken". Eerst dachten we dat we verslagen moesten leren schrijven maar dat bleek niet het geval. Het gaat hier om er werkelijk te zijn voor je cliënt, je te richten op hoe je cliënt met jou communiceert en de verbinding te maken door aan te sluiten bij de beleving, het denken, voelen en doen van je cliënt. Je volgt je cliënt. Je geeft de ander het gevoel dat je er echt voor hem of haar bent.

Daar ging het gistermiddag ook over. Fijn om het weer even op te halen. Dank je wel Zorg voor Elkaar voor de gelegenheid en de leerzame middag in de Avenue.

 

0
0
0
s2sdefault