Wanneer besluit je nou om relatietherapie te gaan doen? Vaak komen stellen laat of veel te laat bij mij als relatietherapeut. Dan is er al een hoop leed geleden en is er spijt dat men niet eerder gekomen is. Wat is nou een goed moment? 

0
0
0
s2sdefaultOm ruziepatronen te herkennen is het belangrijk om te weten welke ruziepatronen er zijn en hoe deze tot uitdrukking komen. Er zijn globaal gezien drie ruziepatronen:

  1. Vecht/vecht patroon, de kemphanen; je verzandt samen telkens weer in een hoop verwijten naar elkaar toe. Zinnen beginnen steevast met 'jij dit... of jij dat' . Er vindt een eindeloos gevecht plaats met woorden waarbij er telkens naar een schuldige gezocht wordt en dat ben je natuurlijk niet zelf. Dat komt allemaal door die ander. Jullie vliegen elkaar in de haren bij veel onderwerpen of als er veel spanning is. Dit patroon is het patroon van de kemphanen. Het gaat net zo lang door tot een van de twee uitgeput raakt. Het voordeel is dat er nog wel veel betrokkenheid is naar elkaar toe, immers zou je niet meer vechten, dan zou het je niet meer zoveel kunnen schelen. Het vechten zelf is echter destructief voor de relatie. Je maakt de relatie kapot, je maakt elkaar kapot en de schade wordt steeds groter.

  2. Vecht/vlucht patroon, de specht en de schildpad; de een zit vol verwijten en beschuldigingen naar de ander toe, de ander maakt dat ie weg komt. Ik noem dit ook wel eens het specht en schildpad patroon. De specht staat de hele tijd op de schildpad in te hakken en de schildpad trekt zijn pootjes en zijn kopje in en geeft niet thuis. Hij of zij wacht tot de agressie wat gezakt is en durft dan misschien voorzichtig rond te kijken of de kust veilig is. Vluchten kan je doen door niets meer te zeggen, stoïcijns tv te gaan kijken, je partner te negeren of letterlijk de deur uit te lopen. Soms kan dat een goede reactie zijn, vooral als je bang bent dat je jezelf niet meer onder controle hebt als je zou toegeven aan de vechtreactie in jezelf. De voorwaarde is dan wel dat je er als vluchter op terug komt als je je veiliger voelt om alsnog het probleem uit te praten. Doe je dit niet, dan frustreer je enkel de vechter en dit zal leiden tot telkens weer opnieuw dezelfde conflicten en ruzie.

  3. Tenslotte heb je nog het vlucht/vlucht patroon, dit zijn de egeltjes. Zodra er gevaar dreigt in een discussie of een relatie of het komt op een conflict aan dan rollen ze zich beiden op en het is het doodstil in de relatie. Dit zijn de 'wij hebben nooit' ruzie relaties. Ze hebben beiden een vermijdend patroon en realiseren zich niet dat dit ook een ruziepatroon is. Oorverdovende stilte terwijl er eigenlijk communicatie zou moeten zijn. Egeltjes zijn bang voor kwetsingen en zijn sterk conflictvermijdend. Eigenlijk is dit patroon op de lange termijn schadelijk. Als je namelijk nergens meer over praat wat werkelijk raakt of van belang is dan groei langzaam maar zeker steeds verder uit elkaar. Je krijgt dan dat er op den duur geen raakvlakken meer zijn, opgekropte ergernissen die nooit zijn uitgesproken en niet zelden raakt men het gevoel voor elkaar en de relatie volledig kwijt. Je leeft langs elkaar heen.

Herken de ruziepatronen in je relatie
Om ruziepatronen te verminderen is het belangrijk om ze eerst te leren herkennen. Daarna is het belangrijk om samen met je partner te gaan werken aan tijdige herkenning en bespreekbaar maken van wat er gebeurt als het fout gaat. Het vergt oefening en zelfreflectie, die je samen doet om je eigen rol en die van de ander te begrijpen. Te snappen hoe jullie ruziepatroon in elkaar steekt en hoe je daar anders mee om kan gaan. 

Kom je er zelf niet samen uit, vraag dan hulp. Beperk de schade voordat deze steeds groter en pijnlijker wordt. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact op of bel 06-81354307. Samen kijken we dan wat er speelt en wat ik voor jullie kan betekenen.

0
0
0
s2sdefault

Een overload aan prikkels. Het gebeurt steeds meer. Als je kijkt wat onze kinderen maar ook wijzelf per dag aan impulsen, prikkels en informatie te verwerken krijgen, dan is dat een veelvoud van pakweg een tiental jaar geleden. Het is niet zo gek dat mensen steeds jonger een burn-out krijgen.

0
0
0
s2sdefault


Ik zat vandaag op Netflix de documentaire de Bleeding Edge te kijken. Best wel heftige documentaire over medische hulpmiddelen die niet goed getest en toch goedgekeurd zijn voor medisch gebruik. Een soort reguliere kwakzalverij. Bayer, Johnson & Johnson maar ook andere producenten alsmede de FDA (Food and Drugs Administration) weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de gezondheidsproblemen die mensen ervaren.

0
0
0
s2sdefault

Netflix heeft zo zijn voordelen en gezien het feit dat mijn gezinsleden besloten hadden tot een abonnement, ben ik automatisch voorzien van een heleboel films, documentaires en series. Ik ben echter niet zo'n tv kijker dus ging ik op zoek naar materiaal wat ik wel interessant vond. Netflix hielp mij, via mijn voorkeuren en stelde een een prachtige documentaire over de zoektocht van James Freeman naar genezing van zijn zware depressie, voor. Het was de moeite van het kijken waard. Pas op! Als je het blogje leest dan heb ik misschien wel al het een en ander voor je 'gespoilerd'. Bezint eer ge er aan begint..

0
0
0
s2sdefault
feed-image NIEUWS RSS FEED