Therapie individueel of samen
Therapie is iets wat je doet uit vrije wil en omdat je graag ergens aan wilt werken. Zonder die motivatie wordt het lastig om succes te boeken. Therapie bestaat uit een intakefase, een behandelfase en een afsluiting. In mijn praktijk bied ik de volgende individuele en relatie therapeutische hulp aan:
Individuele therapie en counseling:
- ACT Acceptance & Commitment therapie; een derde generatie cognitieve gedragstherapie maar dan speelser en meer op Oosterse leest geschoeid. ACT is een evidence based methodiek bij angst en fobieklachten, onrust, stress en burnout, depressie, problemen met zelfvertrouwen en assertiviteit.
- CGT cognitieve gedragstherapie; deze therapiesoort is vooral gericht op het denken en het gedrag waarbij het onderscheid tussen disfunctioneel denken en functioneel denken gemaakt wordt. Niet effectieve denk- en gedragspatronen worden eerst opgespoord om ze daarna middels oefeningen om te zetten in meer functioneel gedrag en verbeterde denkpatronen. Geschikt bij angst, stress, depressie, zelfvertrouwen en eigenwaarde problemen, fobieklachten.
- Oplossingsgerichte therapie: bij voorkeur wordt er gewerkt op een pragmatische manier door de klachten stuk voor stuk aan te pakken en samen te kijken naar wat het veroorzaakt heeft en hoe het aangepakt of opgelost kan worden.
- EMDR: EMDR kan ingezet worden bij angst, woede, wrok en trauma gerelateerde klachten. Het is een specifieke therapie waarbij gesprekssessies worden afgewisseld met het EMDR sessies waarbij de spanning wordt verlaagd door specifieke oogbewegingen of andere werkgeheugenbelastingstaken.
- Brainspotting: een afgeleide van de bekende EMDR therapie maar dan zonder de links/rechts beweging en meer gefocust op het natuurlijke helingsproces van de hersenen en het lichaam.
- Traumatherapie; ik werk met trauma methodieken zoals de Levende erfenis van trauma (Dr. Janina Fisher), PVT Polyvagaal theorie (Dr. Deb Dana), therapie gebaseerd op de neurologische onderzoek van dr. Stephen Porges, Dr. Bessel van der Kolk, dr. Judith Hermans en dr. Gabor Maté. Geschikt bij traumaklachten en PTSS.
Relatietherapie en counseling:
Waar is relatietherapie geschikt voor?
Relatietherapie is geschikt bij relatieproblemen zoals: communicatieproblemen, ruzies en conflicten, affaire, vreemdgaan, ontrouw, jaloezie en controlegedrag, problemen met hechting en verbinding zoals verlatingsangst, bindingsangst, aantrekken en afstoten.
- IBCT intercognitive behaverioul couple therapy; een cognitieve gedragstherapie speciaal ontwikkeld voor mensen met relatieproblemen. Een zeer pragmatische therapiesoort waarbij er drie hoofdgebieden aangepakt worden: communicatie verbeteren, acceptatie en tolerantie verbreden en daarna de positieve verbinding herstellen.
- EFT Emotional Focus Therapy: een relatietherapie soort die meer gericht is op de gevoelsbeleving en het herstellen van verbinding en vertrouwen. Deze therapie richt zich vooral op de hechting en verbinding van een koppel of gezin.
- Geweldloos communiceren: een vier stappen systeem om beter te leren communiceren en meer inzicht te krijgen in jezelf en de ander en hoe de interactie te verbeteren.
Relatietherapie is ook geschikt voor gezinsproblematieken.