Angstklachten kenmerken zich door angstgevoelens. Er zijn verschillende soorten angstklachten. Je kan last van onrust hebben, piekeren, rampgedachten en paniekgevoelens. Angst kan zich uiten in paniekaanvallen of in fobie klachten, vaak zie je ook slaapproblemen. Bij angstklachten komt het er vaak op neer dat je controle verlies ervaart. De angst neemt het over en je kan het niet meer goed aan.
Angstklachten kunnen gevolgen hebben voor je dagelijks functioneren en worden op den duur erger als je er niets aan doet. De angst breidt zich uit op meerdere levensgebieden zoals werk, gezondheid, sociale contacten en relaties. Je kan er fysiek ook last van krijgen. Uiteindelijk durf je steeds minder en raak je steeds meer de controle kwijt.
Met welke soorten angst kan je hier terecht?
Bij angst werk ik met CGT cognitieve gedragstherapie alsmede interventies uit de ACT acceptance & commitment therapie en indien nodig met EMDR.
Als je last hebt van stressklachten merk je een voortdurende onrust in je lichaam en psyche. Je krijgt vaak je gedachten niet meer rustig en het lijkt soms alsof ze het allemaal overnemen en maar blijven malen. Je kan last hebben van hartkloppingen, slaapproblemen, benauwdheid, duizeligheid, trillen, transpireren en vaak merk je aan het gedrag van iemand met stress op dat deze snel prikkelbaar is. Dit leidt dan vaak tot problemen in de relatie met partner en kinderen. Je snauwt makkelijker of kan minder van ze hebben. Ook zie je vaak concentratie en geheugenproblemen ontstaan.
Afhankelijk van de aard en ernst van de stress klachten is het herstel en de hersteltijd verschillend. Tijdige hulp bij stress is belangrijk omdat daarmee erger nl. de volledige burn-out wordt voorkomen. Stress kan worden veroorzaakt door werk maar ook door andere omstandigheden zoals langdurige mantelzorg moeten verlenen, verhuizingen, veel veranderingen, rouw of verliessituaties, angst, onzekerheid, gezondheidsproblemen.
Ik heb een goed werkende stressbehandeling waarbij je lichaam, psyche en zenuwstelsel weer tot rust kan komen en waarbij je je weer beter en rustiger gaat voelen. Dit werkt met methodieken van de ACT acceptance & commitment therapie.
Trauma of PTSS (post traumatisch stress syndroom) ontstaat vaak na een heftige gebeurtenis of meerdere heftige gebeurtenissen. Het kan een eenmalig schokeffect hebben gehad, denk aan een ongeval, heftig verlies, ziekte etc. (enkelvoudig trauma) maar het kan ook trauma zijn van langdurige aard. Denk hierbij aan seksueel misbruik, huiselijk geweld, kindermishandeling, oorlogstrauma. Dat laatste noemen we dan complex trauma.
Bij trauma klachten zie je langdurige problemen met angst, stress en onrust, slaapproblemen, nachtmerries maar ook overprikkeling overdag. Mensen met trauma ervaren vaak 'triggers', dat wil zeggen iets wat een herinnering oproept aan het trauma maakt ze van slag. Ze kunnen dan heftige emoties laten zien die niet passen bij de huidige gebeurtenis of hun reacties zijn heftiger dan je zou verwachten. Ook kan er sprake zijn van middelengebruik (alcohol, drugs) of andere verslavingen zoals gamen, gokken. Eetstoornissen komen ook nog al eens voor bij mensen met traumaklachten.
Trauma heeft een heftige impact op iemands leven. Je bent niet meer degene zoals je was voor dat het trauma plaatsvond. Gelukkig kan je er vaak wel weer bovenop komen met professionele hulp.
Ik bied traumatherapie aan m.b.t. traumagerelateerde methodieken vanuit de Polyvagaal Theorie (Stephen Porges/Deb Dana) gecombineerd met gesprekken (methode Janina Fisher en counseling) en EMDR of Brainspotting.
Bij relatieproblemen is het raadzaam om op tijd relatietherapie te vragen als je er samen niet meer uit komt. Blijf niet telkens ruzie maken of elkaar stilzwijgen want de schade wordt alleen maar groter. Relatietherapie ontstaat vaak door communicatie problemen maar kan ook ontstaan door verlies van verbinding. Problemen als vreemdgaan, overspel of affaires liggen dan op de loer als het thuis niet meer goed gaat.
Wacht niet tot je al op het punt van scheiden staat want het wordt op den duur steeds moeilijker om elkaar nog lief, leuk en aardig te gaan vinden als er al een hoop gebeurd is. Relatietherapie is hard werken en vraagt een inzet en motivatie van beiden partners.
Er zijn meerdere soorten relatietherapie mogelijk. Ik werk met IBCT, dit is een cognitieve gedragstherapie voor koppels, EFT emotional focus therapy en ook maak ik gebruik van geweldloos of verbindend communiceren.
In het verleden heb ik zowel de basistraining Mediation als de specialisatie Familiemediation gedaan (MfN geaccrediteerd). Ik werk echter niet meer als mediator voor echtscheidingen. Ik pas mijn mediation vaardigheden wel toe bij relatieproblematieken of stellen die erg twijfelen of ze nou wel of niet bij elkaar willen blijven.
Relatietherapie is niet alleen geschikt voor koppels die relatieproblemen hebben maar kan ook worden ingezet bij problemen binnen het gezin of de familie. Denk aan problemen met al grotere kinderen vanaf de puberleeftijd of jong volwassenen.